Vogelgriep wordt veroorzaakt door een variant van het influenzavirus. Na de besmetting kan het virus verschillende (ernstige) symptomen veroorzaken. In sommige gevallen zij deze zo ernstig, dat het slachtoffer eraan overlijdt.

Oorzaak

Gevogelte krijgen de vogelgriep

Gevogelte krijgen de vogelgriep

De vogelgriep komt vooral voor bij vogels en gevogelte. Deze vogels kunnen elkaar besmetten door uitwerpselen van elkaar aan te raken of in te nemen. Het virus zal hierdoor in hun lichaam komen en schade aanrichten. In sommige gevallen kunnen ook mensen de vogelgriep krijgen.

De verspreiding van dit virus gaat snel, want overal ter wereld komen vogels bij elkaar die de ziekte hebben. Dit is ook de reden dat er opeens grote epidemie├źn van de ziekte optreden.

Vogelgriep bij mensen

De vogelgriep treft voornamelijk gevogelte, maar in sommige gevallen kan de ziekte ook mensen besmetten. Deze mensen kunnen dan ook de symptomen van de ziekte krijgen. Deze symptomen zijn in deze gevallen zeer onvoorspelbaar, waardoor er soms zelfs mensen kunnen overlijden aan de ziekte.

Preventie en vaccins

Telkens als de vogelgriep een epidemie veroorzaakt, worden er nieuwe vaccins gemaakt. Deze vaccins zijn gemaakt om de virussen onschadelijk te maken. Deze virussen zijn echter zeer onvoorspelbaar. Ze veranderen en muteren namelijk vaak en snel. Dit zorgt ervoor dat er geen goed vaccin gemaakt kan worden voor het virus.

Maatregelen m.b.t gevogelte

In tijden van epidemie├źn zijn veel boeren genoodzaakt om maatregelen te nemen tegen de ziekte. In sommige gevallen zijn zij helaas genoodzaakt om hun gevogelte in te laten slapen. Dit wordt gedaan om de ziekte te onderdrukken en meer ziektegevallen te voorkomen.

De veroorzaker: variant van het influenzavirus

Een variant van het influenzavirus veroorzaakt de vogelgriep. Dit virus is een virus dat gemuteerd is vanaf het normale influenzavirus (dat normaal influenza veroorzaakt). Door deze mutatie kan het virus andere symptomen en schade veroorzaken en aanrichten, waar de mensen (en de vogels) nog geen ervaring mee hebben.

Gerelateerde artikelen: