Bij een virusinfectie wordt het lichaam ‘overvallen’ door virussen. Deze virussen zullen in het lichaam schade veroorzaken, waardoor het lichaam ziek wordt. Dit zal zich uiten in verschillende (vervelende) symptomen, zoals snotteren, een loopneus, hoofdpijn, koorts of vermoeidheid.

Hoe ontstaat een virusinfectie?

Virussen veroorzaken een virusinfectie.

Virussen veroorzaken een virusinfectie.

Een virusinfectie ontstaat doordat er virusdeeltjes in de lucht zweven. Deze virussen kunnen makkelijk ingeademd worden. Eenmaal in het lichaam zullen de virussen zich gaan nestelen in de keelholte. Vanuit deze plek zullen ze gastheercellen gaan zoeken waarmee ze zich gaan voortplanten.

Virussen kunnen zichzelf niet voortplanten, dus ze hebben menselijke cellen nodig om dit te doen. Nadat ze deze cellen hebben besmet, zullen er nieuwe virussen ontstaan.

Als een gastheercel op den duur veel virussen bevat, dan zal hij ‘ontploffen’ en zullen alle virusdeeltjes in het lichaam komen. Al deze deeltjes zoeken dan vervolgens weer een nieuwe cel om zich voort te planten.

Naarmate deze reactie telkens heftiger wordt, wordt het lichaam telkens een stukje zieker. Als er op den duur zoveel cellen aangevallen zijn, dan zal het lichaam ziek worden en het afweersysteem in werking stellen.

Virussen bestrijden

Het lichaam zal tijdens een virusinfectie het afweersysteem in werking stellen. Dit systeem kan cellen herkennen die besmet zijn met virussen. Het lichaam zal deze cellen doden, waardoor er geen nieuwe virussen meer gemaakt kunnen worden. Door deze regeling onderdrukt het lichaam de virussen dus.

Het lichaam zal hierna weer genezen van de symptomen, maar niet van de virussen, want er zullen altijd een paar virusdeeltjes in het lichaam blijven. Gelukkig kan het lichaam deze virussen op tijd opsporen voordat ze nog een ziekte kunnen veroorzaken. Dit komt doordat er antistoffen in het lichaam zijn, deze stofjes zorgen ervoor dat het lichaam de virussen kan herkennen zodra er een nieuwe ziekte op de loer ligt.

Gerelateerde artikelen: