Iedereen heeft wel eens last van een verkoudheid, dat kan knap vervelend zijn, want tijdens een verkoudheid kunnen er irritante symptomen optreden, zoals hoofdpijn, een verstopte neus, veel niezen, moe of koorts. Deze symptomen worden veroorzaakt door een bacterie-infectie. Gelukkig is er wel iets tegen een verkoudheid te doen. Door de juiste behandelingen te ondergaan kan een verkoudheid makkelijk de das om worden gedaan.

Oorzaak van een verkoudheid

Bacteriën veroorzaken verkoudheid

Bacteriën veroorzaken verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een bacterie-infectie. De bacteriën zullen in het lichaam gaan zitten en daar schade kan aanrichten. Gelukkig kan het lichaam er iets tegen doen, en zij schakelt haar afweersysteem in. Dit afweersysteem houdt in dat de temperatuur wordt verhoogd (de koorts). Dit wordt gedaan omdat bacteriën dan zullen sterven.

De meeste bacteriën (pathogene bacteriën) leven optimaal bij een temperatuur van 37 graden Celsius. Aangezien het lichaam die temperatuur heeft, vinden bacteriën het heerlijk om in het lichaam te zitten. Gelukkig kunnen deze bacteriën niet leven bij temperaturen hoger dan 37 graden Celsius. Doordat het lichaam de temperatuur verhoogd, zullen de bacteriën sterven, en zal het lichaam genezen.

Symptomen

Mensen met een verkoudheid kunnen verschillende symptomen ondervinden. Afhankelijk van de ernst van de verkoudheid, kunnen zij de volgende symptomen ondervinden:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Zere keel
  • Verstopte neus / loopneus
  • Hoofdpijn

Niet iedere persoon persoon met een verkoudheid hoeft per se deze gevolgen te ondervinden. En ook niet iedere persoon hoeft veel last te hebben van deze symptomen. De ernst van de bacterie-infectie hangt af van hoeveel last de persoon ervan heeft.

Behandeling

Niet iedere persoon met een verkoudheid heeft er veel last van. De ernst hangt onder andere af van de leeftijd en de soort bacterie. Als er toch mensen zijn die er erg veel last van hebben, dan kunnen zij de hulp van een dokter inschakelen. Deze dokter zal een antibioticakuur voorschrijven. Deze kuur zal de bacteriën snel doden. Een andere manier om de symptomen te onderdrukken is door in bed te blijven, of thee met honing te dringen (voor de keel). Daarnaast helpt paracetamol tegen de pijn.