Tranende ogen kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. De meeste mensen met tranende ogen hebben ook last van hooikoorts. Dit komt doordat hooikoorts de ogen laat opzwellen en dus laat tranen. Verder kunnen mensen met een verkoudheid ook af en toe last krijgen van tranende ogen.

Mensen die iets in hun oog hebben kunnen ook last krijgen van tranende ogen. Dit is meestal ernstig, want voorwerpen of stukjes voorwerp, zoals grond, zand een veertje of glas. Kunnen ernstig letsel veroorzaken aan het oog. Als de ogen dus tranen doordat er iets in zit, dan is het belangrijk om naar een dokter te gaan.

Symptomen van tranende ogen

Tranende ogen jeuken en doen pijn.

Tranende ogen jeuken en doen pijn.

Mensen met tranende ogen zullen als eerste veel last hebben van jeuk in de ogen. In veel gevallen wordt de jeuk (en het tranen) ernstiger naarmate er veel in gewreven wordt. Veel mensen beseffen dit niet, en wrijven daarom er steeds meer in, waardoor er een kettingreactie wordt veroorzaakt.

Mensen met dit kwaaltje kunnen ook last hebben van een slecht zicht. In veel gevallen komt dat doordat er iets in het oog ziet. Als het zicht achteruit gaat, dan is het altijd nodig om naar een dokter te gaan, want hierdoor kunnen de functies van het oog beschadigen.

Tranende ogen genezen

De dokter kan de tranende ogen genezen. Dit doet hij door speciale oogdruppels mee te geven of tabletjes voor te schrijven. Mensen met hooikoorts zullen in veel gevallen oogdruppels of tabletten mee krijgen. Deze medicijnen lossen de hooikoorts op, waardoor de pijnlijke ogen weer van zelf verdwijnen.

Als de pijnlijke ogen niet door hooikoorts worden veroorzaakt, maar door een voorwerp of stukje voorwerp in het oog, dan zal de arts proberen dit eruit te halen. Als er bijvoorbeeld een veertje inzit, dan kan de arts dit makkelijk eruit halen met een pincet. Als er een stukje glas inzit, dan zal de arts heel voorzichtig dit eruit proberen te halen.

Bij sommige mensen zal het voorwerpje wat in het oog zit ook vanzelf uit het oog gaan, omdat de tranen het eruit laten stromen.

Gerelateerde artikelen: