Snot lijkt op het eerste gezicht vies en onsmakelijk, maar dit goedje is stiekem erg belangrijk voor het lichaam. Snot zorgt er namelijk voor dat het lichaam goed kan functioneren en dat bacteriën en virussen niet het lichaam in kunnen dringen. Verder houdt snot de weefsels vochtig, waardoor zij op en top in staat zijn om hun werkzaamheden uit te voeren. Slijm is dus onmisbaar in het lichaam!

Wat doet snot?

Snot houdt het lichaam gezond!

Snot houdt het lichaam gezond!

Snot is heel erg belangrijk in het lichaam. Als eerste houdt slijm het lichaam vrij van bacteriën, virussen en andere ziektemakers. Dit komt doordat in slijm stoffen en enzymen zitten die de ziektemakers herkennen en direct doden. Hierdoor komen deze virussen en bacteriën niet in het lichaam, en wordt het lichaam ook niet ziek.

Verder zorgt slijm er ook voor dat de weefsels van het lichaam vochtig en soepel blijven. Op die manier kunnen alle processen in het lichaam goed verlopen en kan het lichaam zijn taak volbrengen. In de keel zit bijvoorbeeld slijm (een ander woord voor snot) om de keel glad te houden. Het eten kan dan makkelijk in de maag glijden. Verder zitten er in de luchtpijp ook slijmvliezen.

Deze slijmvliezen houden stukjes vuil tegen die ingeademd worden. Zonder deze slijmvliezen zouden er veel verontreinigingen en stukjes vuil in de longen komen.

Verstopte neus door snot

Snot is heel handig voor het lichaam, maar het kan ook vervelend zijn voor de neus, want slijm kan op den duur opdrogen en verstoppingen veroorzaken in de neus. Dit komt doordat slijm opdroogt als er droge lucht wordt ingeademd.

Bij een verstopte neus ontstaat er ook een overschot aan slijm. Het is dan handig om dit kwijt te raken. Dit kan door de neus te snuiten of op te halen. Het is gebleken dat het veiliger is om de neus op te halen, in plaats van de neus te snuiten. Dit komt doordat de bacteriën door te snuiten in de keelholte komen, en hier ontstekingen kunnen veroorzaken.

Gerelateerde artikelen: