Hooikoorts is één van de vele manieren om te snotteren. Dit komt doordat de allergische reactie om stuifmeel (van bomen, struiken of grassen) de neusslijmvliezen zal laten ontsteken. Hierdoor wordt er meer slijm (snot) geproduceerd, wat het snotteren tot gevolg heeft.

Oorzaak en kenmerken van hooikoorts

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels van planten, bomen of grassen. Deze stuifmeelkorrels zullen bij mensen die hooikoorts hebben een allergische reactie veroorzaken. In het lichaam zitten zogeheten mestcellen die gevoelig zijn voor deze stofjes. Deze cellen zullen histamine produceren, wat op zijn beurt weer de allergische reacties die bij deze allergie horen zullen veroorzaken.

Hooikoorts gras

Grassen en bomen veroorzaken hooikoorts

Mensen met de allergie kunnen last hebben van verschillende klachten. Over het algemeen zullen zij veel last hebben van pijnlijke ogen en veel niezen. Verder kunnen zij ook last hebben van:

  • Veel niezen, verstopte neus
  • Pijnlijke, rode en tranende ogen
  • Opgezwollen gehemelte
  • Opgezwollen neusslijmvliezen (overschot aan snot)
  • Kruisallergie (bijv. allergisch voor fruit of noten)

Deze symptomen hoeven niet per se bij elke persoon met hooikoorts voor te komen, maar veel mensen met hooikoorts zullen wel enkele van deze symptomen ondervinden.

Behandeling van hooikoorts

Er zijn vele middelen en medicijnen om de hooikoorts op te lossen. Hoewel de allergie zelf niet te genezen valt, is het wel mogelijk om de klachten te onderdrukken en er voor te zorgen dat mensen met de allergie minder last hebben van de aandoening.

Er zijn als eerste veel neussprays of oogdruppeltjes die de symptomen milder doen maken. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de neusslijmvliezen minder ontstoken zijn, en dus ook minder slijm en snot produceren. Het niezen en de verstopte neus zal hierdoor minder ernstig worden. Verder zorgen neussprays er ook voor dat het snot uit de neus loopt.

Er zijn ook tabletten die ervoor zorgen dat de mestcellen geen histamine meer maken. Dit is één van de meeste effectieve medicijnen, want als de mestcellen geen histamine meer maken, dan zullen er ook geen symptomen meer ontstaan. Veel mensen geven daarom de voorkeur aan deze tabletten.

Gerelateerde artikelen: